Koeien 2 1900x500
Menu 700x467

De Omgeving

Dat veel mensen deze regio bezoeken vanwege de rust wil niet zeggen dat er niets te doen is, integendeel! U kunt hier prachtig wandelen en fietsen, op verschillende plekken zwemmen, leuke stadjes, bezienswaardigheden en brocantes bezoeken, en u kunt hier zelfs shoppen! Na een actieve dag kunt u nog meer genieten van de stilte en 's avonds van de imposante sterrenhemel.

Uiteraard vindt u in mijn villa diverse folders van bezienswaardigheden. Voor een ruimer aanbod verwijs ik u naar het Office de Tourisme Luzy.

Sportief bezig zijn

Wandelen vanuit de chambres d’hôtes

Neem zeker uw wandelschoenen mee. Vanaf de villa kunt u prachtig wandelen. Na een paar minuten maakt u al de mooiste foto’s van vergezichten. Ook zijn er twee routes vanuit het dorpje Cuzy van 10 en 6,8 kilometer. De langste route loopt vooral in het eerste deel redelijk steil omhoog (en later dus weer omlaag). De kortere route is iets minder heuvelachtig. Beide routes kan ik u makkelijk uitleggen.

Zwemmen op loopafstand

Als u de ochtend sportief wilt afsluiten, kunt u terecht in het zwembad bij het appartementengebouw (van andere eigenaren), op 150 meter afstand. Gasten van mijn chambres d’hôtes mogen daar 's ochtends gebruik van maken. Kijk op andere momenten op de dag even hoe druk het is.

Vanaf (waarschijnlijk) 2021 kunt u gebruik maken van het zwembad van de aan te leggen kleine camping, beneden op het terrein en dus ook op korte loopafstand.

Zwemmeertje en zwembad

Ook is er een zwemmeertje, Les Baudurettes, in Thil-sur-Arroux. Dit meertje zonder voorzieningen ligt op een kleine 20 minuten rijden. Het zwembad in Luzy, aan de Route d’Autun, bereikt u zelfs in minder dan 10 minuten.

Wandelen en fitnessparcours in Luzy

In Luzy kunt u een korte, maar leuke wandeling van twee kilometer maken langs het riviertje de Alène, dat door het stadje stroomt. Ook kunt u gebruik maken van een aantal nog nieuwe fitnessapparaten, die daar voor vrij gebruik staan opgesteld. Een plattegrond van de wandeling vindt u links naast de kerk. Als u dat pad afloopt, komt u ook bij het fitnessparcours uit.

Cultuur en interessante plaatsen

Luzy

Op vijf kilometer van Cuzy ligt het levendige stadje Luzy, met 2.000 inwoners. Mede dankzij de huidige, zeer actieve burgemeester is Luzy behoorlijk levendig voor een stadje van die grootte. Het heeft twee supermarchés (waarvan één met tankstation), een aantal bakkers, diverse andere winkels, een klein park, meerdere eetgelegenheden én een kleine bioscoop. Iedere vrijdagochtend is er een markt en er worden regelmatig evenementen (zoals muziekavonden) georganiseerd. Het riviertje de Alène stroomt dwars door Luzy. In de directe omgeving kunt u, vanuit het stadje, prachtig wandelen. Luzy heeft een eigen station.

Autun

Op ruim een half uur rijden van domaine Le Faulion ligt Autun, een iets grotere, oude Romeinse stad met 16.000 inwoners. Autun heeft een behoorlijk winkelaanbod en veel eetgelegenheden. Verder zijn de kathedraal en de twee Romeinse theaters zeker een bezoekje waard.

Toulon-sur-Arroux

In een kwartier rijdt u naar Toulon-sur-Arroux, een plaatsje iets kleiner dan Luzy, maar ook leuk om even gezien te hebben. Vanuit Toulon-sur-Arroux starten verschillende wandelroutes, van 5, 7, 10, 15 en 26 kilometer. Bekijk in het stadje zeker ook even het eeuwenoude Romaanse kerkje (uit de 11e/12e eeuw), vlakbij de grotere kerk.

Bibracte (Mont Beuvray)

Een must-see in deze regio is Bibracte, op de Mont Beuvray. Bibracte was een oude Romeinse vestingstad, wat te zien is dankzij de archeologische opgravingen. Waarschijnlijk hebben er ooit 10.000 mensen gewoond. De route erheen (ruim een half uur) is al prachtig, door de slingerende wegen met mooie vergezichten. U kunt het museum bezoeken (entree € 7,50 p.p.) en naar het plateau met de opgravingen lopen. Daar bevindt zich ook een uitzichtpunt en een oud kapelletje. De Mont Beuvray is met zijn 821 meter overigens een van de hoogste bergen van de Morvan.

Palden Shangpa La Boulaye (de tempel van de duizend Boeddha's)

Vlakbij La Boulaye, op een kwartiertje rijden, vindt u een Boeddhistische tempel. U kunt er meedoen aan retraites, u kunt er dagelijks op twee momenten mee mediteren, u kunt ook gewoon voor € 5 de tempel, met o.a. een paar indrukwekkende beelden, bezoeken.

Parijs

Ja, u leest het goed: Parijs. Met de auto is het vanaf Cuzy weliswaar 3,5 uur rijden, maar er is een snellere optie. In slechts drie kwartier rijdt u van Cuzy naar het TGV-station van Le Creusot. Van daaruit bent u met de supersnelle TGV in ruim een uur in Parijs! Dit kan een paar keer per dag. Eenmaal aangekomen bent u vanaf Gare de Lyon bijvoorbeeld al dichtbij de Place de la Bastille, het Centre Georges Pompidou én het Louvre! Daarmee is Parijs een leuke, aantrekkelijke dagtrip op korte reisafstand en kan de TGV van uw bucketlist. Check ruim van tevoren online beschikbare kaarten.

Eten & Drinken

Menu 700x467

Restaurants in de omgeving

Deze regio heeft relatief veel, voornamelijk kleine restaurants. In het hoogseizoen hanteren ze ruimere openingstijden (en -dagen) dan buiten het seizoen. Gezien de grootte van de restaurants is van tevoren reserveren ook aangeraden.

Een aantal restaurants waar ik zelf (goed) heb gegeten en ik ook al gasten naar heb verwezen:

  • Aux Berges de Thil – Thil-sur-Arroux
  • Le Relais de Dettey – Dettey
  • Bar de l’Eglise - Luzy

Ontspannen

Spa

In Saint-Honoré-les-Bains, op circa 30 km van Cuzy bevindt zich Thermes de Saint-Honoré-les-Bains. In Bourbon-Lancy vindt u zelfs twee spa's: Celtô en Thermes de Bourbon-Lancy. Goed om te weten: dit zijn niet de sauna's zoals we ze in Nederland kennen. Het zijn kuuroorden met sauna en zwembad én de mogelijkheid van diverse behandelingen.

Voor meer naaktrecreatie kunt u terecht op naturistencamping Domaine de la Gagère in Luzy. Voor € 12,50 kunt u hier een dag verblijven, gebruik maken van de twee zwembaden en vanaf 17.00 uur van de sauna.

Een echte sauna is te vinden in Meursault: La Ceuillete. Dat is weliswaar 1.15 uur rijden maar kunt u mooi combineren met een bezoek aan het prachtige Beaune, dat een paar kilometer verder ligt en waar u zeker het Hospices de Beaune (met zijn prachtige dak) moet bezoeken. U bent hier ook direct in de wijnstreek waar de Bourgogne zo bekend om is. Beaune is dan ook een absolute aanrader.